Grundskola F-6

Svenska skolan i Lissabons verksamhet utgår från svensk läroplan och följer Lgr22.

Skolväsendet vilar på demokratins grund. Skollagen (2010:800) slår fast att utbildningen inom skolväsendet syftar till att elever ska inhämta och utveckla kunskaper och värden. Den ska främja alla elevers utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. 

Svenska skolan i Lissabon har som syfte att skapa en trevlig, trygg och stimulerande lärmiljö för alla elever. Skolan bedriver en pedagogik som utgår från ett helhetstänk runt ämnen och undervisning. Skolan är liten och personlig och stort fokus läggs på att anpassa undervisning till varje elevs enskilda behov.

1-6

Skolans uppgift är att alla elever ska ha möjlighet att utveckla sina förmågor med bästa tänkbara förutsättningar. Därför varieras arbetssätt och lärmiljöer för att undervisningen ska passa alla elever. Det i kombination med de små klasserna och nära kontakt mellan elev, vårdnadshavare och lärare ger varje elev möjlighet att arbeta utifrån sina förutsättningar och utvecklas på bästa sätt.

Den som har det närmaste pedagogiska ansvaret för eleven är klassläraren och det är till den vårdnadshavare vänder sig med frågor om skolgången. Varje termin har eleven utvecklingssamtal där det sätts upp mål för barnens lärande. Samtalet hålls mellan elev, lärare och vårdnadshavare. Vid utvecklingssamtalen från år 1 är målen baserade på kunskapskraven för år 3 och i år 4 är målen baserade på betygskriterierna för år 6.  

Skolan har specialiserade ämneslärare i musik, bild, slöjd, hemkunskap, portugisiska och idrott. Skolan följer svensk timplan men med utökning i portugisiska, idrott och slöjd.

Förskoleklass

Undervisningen i förskoleklassen ska syfta till att stimulera elevernas allsidiga utveckling och lärande. Undervisningen ska utgå ifrån elevernas intresse och tidigare erfarenheter. Året i förskoleklass ska fungera som en länk mellan förskola och skola och undervisningen ska erbjuda en variation av både arbetssätt och lärmiljö för att gynna övergången mellan förskola och skola.

 

I förskoleklass är arbete med språk av stor vikt för att eleverna ska utveckla en tilltro till sin egen språkliga förmåga. Läsa, skriva och samtala är viktiga delar i undervisningen. I förskoleklass används leken som en viktig del av lärandet. I leken utvecklar eleverna sin samarbets- och kommunikationsförmåga. I leken utvecklar eleverna även sin kreativitet och fantasi.

Matsedel

Dag
Lunch
Mån
Panerad fisk med rostad potatis och vitlökskräm
Tis
Chili con carne med ris
Ons
Vegetarisk lassagne
Tors
Kyckling i tomatsås med couscous
Fre
Fishcakes med örtkräm